Toxisch gedrag in relaties komt in allerlei vormen voor.Het neigt vaak naar narcisme. En hoewel het vaak over mannen gaat die emotioneel of psychologisch schadelijk gedrag vertonen, komt het net zo goed voor bij vrouwen. Toch wordt daar minder over gesproken. Misschien omdat we vrouwen sneller als zorgzaam of emotioneel zien. Of omdat het als partner lastig is om toe te geven dat je je klein voelt in een relatie met een vrouw.Maar het gebeurd vaker dan we denken.
Maar een toxische relatie met een vrouw bestaat zeker. En het kan net zo verwarrend, uitputtend en schadelijk zijn als elke andere vorm van relationeel geweld. In deze blog lees je hoe je een toxische dynamiek herkent, wat het met je doet en wat je kunt doen als je jezelf hierin herkent.
Waarom het moeilijk is om te herkennen
In relaties waar de vrouw de dominante of kwetsende rol speelt, ontstaat vaak verwarring. Zeker als je van huis uit hebt meegekregen dat je begripvol moet zijn, of dat vrouwen ‘nu eenmaal gevoeliger zijn’. Je wilt geen oordeel vellen, je partner beschermen, of je twijfelt aan je eigen waarneming.
Je denkt misschien:
- “Ze heeft gewoon een moeilijk karakter.”
- “Het ligt aan mij, ik trigger haar.”
- “Ik moet haar beter begrijpen.”
- “Ze heeft het zelf ook zwaar gehad.”
Dat is begrijpelijk. Maar het maakt het soms lastig om in te zien wanneer gedrag structureel grensoverschrijdend wordt.
Wat is toxisch gedrag bij een vrouwelijke partner?
Toxisch gedrag draait meestal om macht, controle en het ondermijnen van de ander. En dat kan ook subtiel. Het is niet altijd schreeuwen of slaan. Vaak zit het in kleine, herhaalde patronen die je langzaam uitputten.
Voorbeelden van toxisch gedrag door een vrouwelijke partner:
- Je gevoelens worden voortdurend genegeerd of verdraaid.
- Ze gebruikt emotionele chantage: “Als jij echt van me hield, dan…”
- Ze zet je tegen anderen op of maakt je belachelijk in gezelschap.
- Je wordt vaak de schuld gegeven, ook als je niets fout hebt gedaan.
- Ze wisselt tussen koud en warm: het ene moment liefdevol, het andere afstandelijk of boos.
- Ze controleert je of maakt je onzeker over je vriendschappen, keuzes of tijdsbesteding.
In veel gevallen is er sprake van manipulatie, slachtofferschap of schuld om jou te laten toegeven. Het patroon voelt niet eerlijk, maar het is lastig om er grip op te krijgen.
De impact van een toxische vrouw op jou als partner
Langdurig in een toxische relatie zitten kan grote gevolgen hebben, zeker als je de situatie lange tijd hebt geprobeerd vol te houden, op te lossen of te verbeteren. Je raakt emotioneel uitgeput, gaat aan jezelf twijfelen of past je steeds meer aan om de rust te bewaren.
Veelvoorkomende gevolgen:
- Je voelt je verantwoordelijk voor haar stemming.
- Je durft je mening niet meer te geven.
- Je twijfelt constant aan je eigen gevoel of herinnering.
- Je voelt je emotioneel leeg of vlak.en loopt constant op je tenen.
- Je hebt het gevoel dat je alles fout doet, hoe hard je ook je best doet.
- Je voelt je sociaal geïsoleerd of schaamt je om over je relatie te praten.
En dit alles terwijl je van haar houdt, of hebt gehouden. Dat maakt het extra ingewikkeld.
Herkennen is stap één — maar wat dan?
Als je jezelf herkent in dit verhaal, is het belangrijk om te weten: het ligt niet aan jou. Je gevoel is niet overdreven. En je hoeft niet nog meer energie te steken in iets dat jou al uitput.
Wat je kunt doen:
- Erken dat er iets niet klopt.
Je hoeft niet meteen grote beslissingen te nemen. Maar het erkennen dat dit niet gezond is, is een eerste stap richting herstel. - Praat met iemand die je vertrouwt.
Dat kan een vriend / broer zijn, een therapeut of een coach. Iemand die jou serieus neemt en niet oordeelt. Je hoeft dit niet alleen te dragen.Want dat is erg zwaar. - Onderzoek je grenzen.
Wat wil je wel en niet meer accepteren in je relatie? En wat heb jij nodig om weer in balans te komen? Grenzen stellen is lastig met zo'n persoon maar wel erg belangrijk. - Laat je begeleiden.
In therapie kun je leren om de dynamiek helder te krijgen, je eigen patronen te herkennen en je weer te verbinden met je eigen kracht en grenzen. Je hoeft je niet te blijven aanpassen aan iemand die jouw gevoel structureel negeert of ondermijnt.
Je mag je relatie ter discussie stellen — ook als het moeilijk is
Toxisch gedrag is niet gebonden aan gender. En een relatie die niet veilig voelt, is niet ‘minder erg’ omdat het van een vrouw komt. Als jij je klein voelt, je steeds minder jezelf bent of geen ruimte meer ervaart om te ademen, dan is dat genoeg reden om stil te staan.
In mijn praktijk in Rotterdam en Spijkenisse begeleid ik mensen die vastlopen in relatiepatronen waarin ze zichzelf zijn kwijtgeraakt. Of je nu wilt blijven twijfelt of al weet dat je niet verder kunt: je bent welkom om jouw verhaal te delen. Zonder oordeel.
Wil je praten over jouw situatie?
Neem gerust contact op voor een kennismakingsgesprek. Samen onderzoeken we waar jij nu staat, en wat je nodig hebt om weer terug te komen bij jezelf.