Ben je op zoek naar relatietherapie in Rotterdam en Spijkenisse, maar weet je nog niet goed wat je kunt verwachten? Dan ben je zeker niet de enige. Veel mensen twijfelen, hebben vragen of willen eerst begrijpen wat relatietherapie precies inhoudt voordat ze een stap zetten. In deze blog beantwoord ik de vragen die ik in mijn praktijk het meest krijg.

Moet je altijd samen komen voor relatietherapie?

Nee, dat hoeft niet. Hoewel veel stellen samen in therapie komen, zie ik ook regelmatig mensen individueel. Soms wil iemand eerst zelf helder krijgen wat er speelt in de relatie. Of is er twijfel of de partner wel mee wil. Individueel aan je relatie werken kan zeker zinvol zijn — het helpt je om je eigen gevoelens, patronen en grenzen beter te begrijpen.

Wat als je partner niet mee wil?

Dat komt vaker voor dan je denkt. Niet iedereen staat op hetzelfde moment open voor therapie. Als je partner niet mee wil, kun je zelf al beginnen. Je zult merken dat inzicht in je eigen gedrag en communicatie vaak al iets in de dynamiek verandert. Soms volgt de partner alsnog, als hij of zij ziet dat het jou iets oplevert.

Hoe werkt relatietherapie bij jou in de praktijk?

In mijn praktijk in Rotterdam en Spijkenisse werk ik op een rustige en toegankelijke manier. We beginnen met een kennismakingsgesprek waarin we samen kijken waar jullie of jij tegenaan loopt. Daarna verkennen we welke patronen er spelen in de relatie. We kijken niet naar wie 'fout' is, maar hoe jullie elkaar (onbedoeld) uit verbinding zijn geraakt.We kijken juist naar hoe er weer respect kunnen bevorderen.

We werken met praktische gesprekken, oefeningen en inzichten die je direct kunt toepassen. Mijn benadering is down-to-earth en gericht op veiligheid, openheid en wederzijds begrip.

Hoe ziet een sessie eruit?

Een sessie duurt meestal 50 tot 65 minuten. We praten over wat er speelt, maar het blijft niet bij praten alleen. Soms geef ik opdrachten mee of werken we aan bewustwording van automatische reacties.

Als je samen komt, zorgen we ervoor dat beiden de ruimte krijgen. Hun verhaal en visie goed te vertellen.

Elke sessie is afgestemd op jullie situatie — geen standaardverhaal, maar maatwerk.

Hoeveel sessies zijn gemiddeld nodig?

Dat verschilt per stel of situatie. Sommige stellen komen 3 tot 5 keer, anderen hebben baat bij een langere begeleiding. Gemiddeld liggen trajecten tussen de 4 en 10 sessies. We evalueren tussentijds hoe het gaat en of het nog passend is.

Sommige mensen willen als het eenmaal goed gaat toch nog 1 keer per 2 of 3 maanden terug komen dat kan natuurlijk ook… een soort APK keuring.

Wat als er twijfel is over blijven of uit elkaar gaan?

Twijfel is heel normaal. Niet iedereen komt in therapie met het doel om de relatie te 'redden'. Soms wil je onderzoeken of er nog genoeg basis is om samen verder te gaan. Ook dan is relatietherapie helpend: het geeft helderheid, rust en ruimte om keuzes te maken die echt bij jullie passen. Ook keuzes waar je eerder misschien niet bij stel gestaan had.

Werkt relatietherapie echt?

Veel mensen ervaren dat ze door therapie beter met elkaar leren praten, meer begrip voor elkaar krijgen en conflicten minder laten escaleren. Of het werkt, hangt ook af van jullie inzet, motivatie en openheid. Soms helpt het om samen verder te gaan, soms helpt het om in goede harmonie afscheid te nemen.

Wat kost relatietherapie?

De actuele tarieven vind je op de tarievenpagina van mijn website. In de meeste gevallen wordt relatietherapie niet vergoed door de zorgverzekering, maar soms zijn er uitzonderingen bij aanvullende pakketten of als er sprake is van individuele psychologische klachten. Informeer gerust naar de mogelijkheden. Bekijk hier de tarieven.

Voor wie is relatietherapie geschikt?

Relatietherapie is er voor koppels die:

  • Vastlopen in communicatie
  • Twijfelen over hun relatie
  • In een patroon van ruzie of afstand zitten
  • Herstel zoeken na een ingrijpende gebeurtenis (zoals ontrouw)
  • Willen investeren in hun relatie voordat het misgaat

Maar het is ook voor mensen die individueel hun relatie willen onderzoeken, of zich willen voorbereiden op een nieuw hoofdstuk in hun leven.

Kun je ook zonder partner aan je relatie werken?

Ja, absoluut. Veel mensen starten individueel, bijvoorbeeld omdat ze:

  • Zelf willen groeien in hoe ze omgaan met conflicten
  • Willen begrijpen waarom ze steeds in dezelfde dynamiek terechtkomen
  • Twijfelen over blijven of vertrekken

Individuele relatietherapie helpt je om weer helder te voelen wat je wil, wat je grenzen zijn en hoe je op een gezonde manier in verbinding kunt blijven — met jezelf en met de ander.

Wat levert relatietherapie op?

Dat verschilt per persoon of stel, maar veelgehoorde opbrengsten zijn:

  • Meer rust in de relatie
  • Betere communicatie en minder ruzie
  • Meer wederzijds begrip
  • Heldere grenzen en verwachtingen
  • Diepere verbinding
  • Of: duidelijkheid over een volgende stap, wat die ook is

Wil je weten of relatietherapie iets voor jou of jullie is?

Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgesprek in mijn praktijk in Rotterdam en Spijkenisse. We nemen rustig de tijd om jouw situatie te bekijken en samen te onderzoeken wat het beste bij jullie past.