In een relatie kun je het soms flink met elkaar oneens zijn. Je zegt wel eens iets onhandigs. Dat hoort erbij. Maar wat als opmerkingen van je partner je steeds vaker een rotgevoel geven? Als je je kleiner voelt, alsof je niet serieus wordt genomen of zelfs belachelijk wordt gemaakt? En als dat regelmatig gebeurt?

Kleinerende opmerkingen kunnen op het eerste gezicht heel onschuldig lijken, maar hebben vaak meer impact dan je denkt.Vaak zit er een kern van waarheid in. Zeker als het een patroon wordt. En dat gebeurt vaker dan veel mensen zich realiseren.

Wat zijn kleinerende opmerkingen?

Kleinerende opmerkingen zijn uitspraken die jou op subtiele of directe manier naar beneden halen. Ze kunnen verpakt zijn in een grap, sarcasme of zogenaamd ‘goedbedoeld’ advies. Maar ze laten je telkens een beetje slechter over jezelf voelen.

Voorbeelden van kleinerende opmerkingen:

  • “Dat is weer typisch iets voor jou.”
  •  “Doe niet zo moeilijk.”
  • “Ik kan beter zelf rijden, jij raakt altijd alles kwijt.”
  • “Daar snap jij toch niks van.”
  • “Overdrijf je niet een beetje?”

Als je dit herkent, ben je niet de enige. In veel relaties komen dit soort opmerkingen voor. Maar het wordt problematisch als het regelmatig gebeurt en je er structureel onzeker van wordt.

Waarom het zo schadelijk is (ook al lijkt het klein)

Je zelfvertrouwen in een relatie bouw je niet op in één moment — en het breekt meestal ook niet in één keer af. Het gaat om herhaling. Hoe vaker je dit soort opmerkingen hoort, hoe sneller je eraan gaat twijfelen of je gevoel wel terecht is. Of je misschien écht “te gevoelig” bent. En dat is precies wat het zo verraderlijk maakt.

Je gaat:

  • Twijfelen aan je eigen waarneming.
  • Minder snel iets terugzeggen uit angst voor ruzie.
  • Je emoties inslikken om de sfeer goed te houden.
  • Steeds meer op je tenen lopen.

Na verloop van tijd raak je het contact met je eigen gevoel kwijt. En dat kan heel vermoeiend zijn.

Waarom het moeilijk is om er iets van te zeggen

Mensen die kleinerende opmerkingen maken, bedoelen het niet altijd slecht. Soms zijn ze zich er niet van bewust. Soms denken ze dat het grappig is. En soms ontkennen ze het of draaien ze het om als je er iets van zegt.

Dan krijg je te horen:

  • “Je overdrijft.”
  • “Je bent ook zo snel op je teentjes getrapt.”
  • “Je kunt gewoon niet tegen kritiek.”

Dat maakt het lastig om er iets van te zeggen. Want je voelt iets, maar je wordt aan jezelf laten twijfelen zodra je het bespreekbaar maakt. En dat kan op termijn leiden tot stress, frustratie of zelfs burn-outachtige klachten.

Wat kun je doen als je dit herkent?

1. Neem je gevoel serieus
Als iets je raakt, dan is dat een signaal. Je hoeft niet eerst een bewijs te verzamelen voordat je je grenzen mag aangeven.

2. Benoem wat het met je doet
Probeer in een rustig moment uit te leggen hoe zo’n opmerking op jou overkomt. Gebruik een ik-boodschap, zoals: “Als je zegt dat ik altijd alles kwijt ben, voel ik me dom. Dat maakt me onzeker.”

3. Let op het patroon, niet op het incident
Iedereen maakt weleens een flauwe opmerking. Maar als het structureel gebeurt, en vooral als je partner geen verantwoordelijkheid neemt als je er iets van zegt, is dat belangrijk om te zien.

4. Vraag jezelf af: wat heb ik nodig?
Soms helpt het om samen in gesprek te gaan, eventueel met hulp van buitenaf. Maar als je merkt dat je structureel klein wordt gehouden en je partner niet openstaat voor jouw gevoelens, dan is het goed om te onderzoeken wat dat met jou doet — en of het nog past bij wie je wilt zijn.

Je hoeft je niet altijd aan te passen

In een gezonde relatie is er ruimte voor humor, maar ook voor respect. Je mag je veilig voelen, gehoord worden en jezelf kunnen zijn — ook als je iets onhandigs doet of zegt. Wordt dat keer op keer ondergraven, en voel je je er niet goed bij, dan is het tijd om dat serieus te nemen.

In mijn praktijk in Rotterdam en Spijkenisse spreek ik regelmatig mensen die zich klein zijn gaan voelen in hun relatie. Die niet meer precies weten wanneer het is begonnen, maar wel weten dat het zwaar is geworden. Als jij je hierin herkent, weet dan: je staat er niet alleen voor.

Wil je praten over jouw situatie?

Neem gerust contact op voor een kennismakingsgesprek. Samen brengen we jouw situatie in kaart en kijken we wat jij nodig hebt om weer sterker te staan.